Het is natuurlijk ook nogal wat, overzee op vakantie naar een ver en onbekend land. Daarom is een goede voorbereiding van groot belang! Waar moet je voorafgaand aan je vakantie allemaal regelen en doen? Wat kan ik tijdens de reis verwachten? Hoe gaat de camperreis eenmaal in Amerika aangekomen in zijn werking? Hiervoor ga ik je fijne en handige tips geven, die je (hopelijk) zo veel mogelijk ontzorgen, waardoor je optimaal van je welverdiende vakantie kunt genieten!

VOOR VERTREK

1. Maak je reisplan

Als je gaat backpacken of op roadtrip in Europa met je tentje of vouwwagen is het natuurlijk een geweldige uitdaging om juist zo weinig mogelijk van je reis te plannen. Maar wanneer je een camperreis door Amerika maakt, doe je er toch wel goed aan om vast je reis uit te stippelen. Althans, voor een groot gedeelte. Maak voorafgaand aan je reis een lijstje met plekken die je heel erg graag wil bezoeken. Waarom is dit handig? Omdat je dan zeker niet de belangrijkste bezienswaardigheden weet én je kunt er op het moment zelf veel meer van genieten! 

Je kunt jouw reisplan bij een touroperator voorleggen. Zij zullen vervolgens een prachtige route voor jou uitstippelen, met de meest bijzondere plekjes van het land. Een bijkomend voordeel is dat je bij een camperspecialist gegarandeerd een onvergetelijke route gaat rijden, waarbij alles vanaf begin tot eind geregeld is!

Ben je meer een ontdekkingsreiziger en plan je het liefst zelf jouw droomroute? Op internet zijn tal van routeplanners te vinden, waarmee jij gemakkelijk jouw eigen fantastische camperreis uit kunt stippelen! Het enige dat je in hoeft te voeren zijn de aankomst- en vertrekdatum, aankomst- en vertrekstad en eventuele tussenstops. Easy as it is!

2. ESTA en Visa en Paspoort

Goed om te weten voordat je naar Amerika vertrekt is welke documenten een vereisten zijn om het land binnen te mogen. Amerika stelt een hoop andere en strengere toelatingseisen dan wij hier in Nederland of Europa kennen. Schrik niet als ze je het hemd van je lijf vragen: ze zullen er alles aan doen om zeker te weten dat jij je zult gedragen in Amerika. Maar welke documenten zijn belangrijk bij een reis naar Amerika?

Ten eerst beginnen we met het paspoort: deze moet minstens geldig zijn gedurende de verblijfsperiode (inclusief datum van terugvlucht). Controleer zeker 3 maanden voor vertrek even de geldigheid van je paspoort, zodat deze zeker op tijd binnen is! 

Ten tweede stelt Amerika een Visa verplicht, mits je langer dan 90 dagen in Amerika verblijft. Dit kan het geval zijn voor een stage, studie of werk. Maar ook voor een vakantie die langer dan 90 dagen duurt moet je tijdig een Visum aanvragen!

Tot slot is het belangrijk om je voorafgaand aan je reis bij het ESTA-programma te registreren. Het is een redelijk nieuwe manier om de reizigers vooraf te registreren: het vervangt het oude groene I-94W formulier. Het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming is uitsluitend bedoeld voor tijdelijke zakenreizen of vakanties die maximaal 90 dagen duren. Op internet kun je gemakkelijk jezelf registreren in het ESTA systeem, hier zijn echter wel kosten aan verbonden. Zorg ook hiervoor dat je dit op tijd hebt geregeld! 

Even kort samengevat: het is dus belangrijk om goed te controleren wat je precies nodig hebt! Bij een reis die maximaal 90 dagen duurt heb je een ESTA en een geldig paspoort nodig. Voor reizen die langer dan 90 dagen duren, zijn een geldig paspoort en een Visa vereist. 

3. Geld (creditcard en losse dollars)

Aangezien je in Amerika vrijwel overal met een creditcard moet betalen, is het toch wel verstandig om voor vertrek een creditcard aan te schaffen. Sowieso is dit nooit weggegooit, je kunt er wereldwijd mee betalen en bovendien heb je het met regelmaat nodig bij het boeken van hotels. Daarnaast kan je ervoor kiezen om vooraf al je euro’s in dollars om te wisselen. Het bespaart je een hoop tijd en frustratie als je na zo’n lange reis eindelijk bij je hotel aankomt. Je zult moe zijn of honger hebben en dan wil je het liefst meteen ergens wat lekkers halen, zonder je nog druk te moeten maken over het omwisselen van geld. 

4. Huur een camper

Ben je van plan een geweldige camperreis door Amerika te gaan maken? Dan doe je er goed aan om vooraf je camper te reserveren. Maak voor het boeken van je vlucht even de vergelijking tussen camperverhuurders. Dit kan je namelijk een hoop in kosten besparen! Na het boeken van je vlucht kun je met een touroperator contact opnemen om het een en ander over je vakantie door te spreken. Zij kunnen voor jou je reis plannen en vast een camper voor je reserveren. Je hebt in ieder geval zekerheid dat je toch die droomroute kunt gaan rijden! 

OP VAKANTIE

Hier kan ik een heel lang en uitgebreid verhaal over gaan vertellen, maar het belangrijkste is en blijft toch: GENIET! Door je voorafgaand aan je reis jezelf goed voor te bereiden, heb je ter plekke al vele malen minder last van stress. Stress zorgt voor een mindere aanmaak van het gelukshormoon, waardoor je vele malen minder van je vakantie zou kunnen genieten. Gelukkig is een goede voorbereiding toch echt wel het halve werk, en ga je nu écht eens even genieten van je welverdiende vakantie!

Ben je toch wat later met alles te regelen en heb je nog wat last-minute tips nodig? Check dan snel deze geweldige bezienswaardigheden in heel Amerika en Canada. En uiteraard zijn er genoeg andere websites te vinden, die heel veel leuke, leerzame en relevante informatie bevatten! 

Maar nogmaals, ga met heel veel ontspanning en plezier op vakantie. Dan kun je pas écht optimaal genieten!